Vereniging Italiaanse Staande Jachthonden
Club voor de Bracco Italiano & Spinone in Nederland
ORGANISATIE
CLUB ONLINE
ONZE RASSEN
PUPS & HERPLAATS
FOKKEN
CLUB INFO
RESULTATEN
EMAIL
CONTACT
BESTUUR LEDEN BLOG BRACCO ITALIANO GEBOORTEBERICHT VISJ FOK REGELS CLUB NIEUWS SHOW VOORZITTER
COMMISSIE FACEBOOK PAGINA SPINONE DEKBERICHT VISJ FOKKERS AGENDA WERK SECRETARIS
STATUTEN & HR WEBPAGINA HOME HERPLAATSER GEZONDHEID NIEUWS ARCHIEF KAMPIOEN PARADE PENNINGMEESTER
AANMELDEN LID       LINK VISJ TITELS  

CLUB NIEUWSACTUEEL

ZIEKTEBEELD : AMYLOIDOSIS


Amyloidosis
Amyloidosis houdt in dat er eiwitten neerslaan in organen, waaronder de nieren. Deze eiwitten worden gevormd in de lever als gevolg op een ontstekingsreactie. De oorzaak van deze ontsteking kan heel verschillend zijn en kan bijvoorbeeld een trauma zijn, een tumor of een andere oorzaak hebben. Deze eiwitten komen terecht in de nieren. Dit komt omdat de nieren het bloed filteren (in de glomeruli, de zogenaamde filters van het lichaam). Doordat deze eiwitten in de nieren terecht komen ontstaat er een ontstekingsreactie in de nieren waardoor de nieren beschadigd raken.

Amyloid kan bij ieder dier gevormd worden. Echter, bij bepaalde rassen worden deze eiwitten gevormd zonder duidelijke reden. Deze dieren hebben een genetische aanleg voor amyloidosis.
Deze rassen zijn:
" De Sharpei. Dit hangt samen met Sharpei fever.
" De Beagle

De schade aangericht door amyloidosis in de nieren is onherstelbaar. De dieren komen vaak pas bij de dierenarts als er klachten komen van chronisch nierfalen. De diagnose wordt gesteld door biopten (weefselonderzoek) van de nieren te nemen. Echter dit weefsel wordt pas verzameld als de dood reeds is ingetreden. Alleen een congo-rood test geeft een zekere diagnose amyloidosis.

Op dit moment wordt in de Universiteit Diergeneeskunde te Milaan onderzoek gedaan of amyloidosis bij de Bracco Italiano een genetische variant is. Zodra er nieuws is laten wij dit weten.

 

   
Vereniging Italiaanse Staande Jachthonden